Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre


Βασιλική της Ιερής Καρδιάς

 Βρίσκεται στο λοφίσκο της Μονμάρτρης, στο 18ο  διαμέρισμα του Παρισιού και είναι ένα κορυφαίο παρισινό θρησκευτικό κτίριο.  Με περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές το χρόνο, είναι το δεύτερο θρησκευτικό μνημείο της Γαλλίας, σε επισκέψεις, μετά την Notre-Dame de Paris. Χτίστηκε από το 1876 μέχρι το 1912. Αποτελεί φόρο τιμής για τους 58.000 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο γαλλοπρωσικό πόλεμο και είναι αφιερωμένη στην ιερή καρδιά του Ιησού. Αρχιτέκτονας, ο Paul Abadie.


Το κτίριο έχει το σχήμα ελληνικού σταυρού διακοσμημένο με τέσσερις τρούλους και το στυλ του εμπνέεται από την ρομανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική. Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 83 μ. 


Ο ωοειδής τρούλος αποτελεί το δεύτερο πιο ψηλό σημείο του Παρισιού μετά τον Πύργο του Άιφελ. Η καμπάνα είναι η πιο μεγάλη της Γαλλίας, έχει διάμετρο 3 μ. και ζυγίζει 18 835 kg.
 Η βάση της ζυγίζει 7 380 kg και το σφυρί που τη χτυπά 1 200 kg. 


Το εκκλησιαστικό όργανο  
Το τεράστιο κτίριο έχει καταφέρει να κρατήσει το ακτινοβολούν λευκό χρώμα του ακόμη και στον μολυσμένο αέρα του Παρισιού. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις Château-Landon πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Sacré-Cœur. Όταν βρέχει, οι πέτρες αντιδρούν με το νερό και εκκρίνουν ασβεστίτη, ο οποίος λειτουργεί σαν λευκαντής.


Από την εκκλησία, οι επισκέπτες έχουν μια καταπληκτική θέα της πόλης. 
Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει η γραφικότατη πλατεία Τερτρ, με τους απίθανους ζωγράφους. 
Πηγή: taxidologio, Wikipedia1 σχόλιο: