Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Le Centre Georges-Pompidou

Το Κέντρο Μόρφωσης και Τέχνης Georges-Pompidou ή  Centre Beaubourg είναι ένα πολυμορφωτικό ίδρυμα που βρίσκεται στην συνοικία Beaubourg, στο τέταρτο διαμέρισμα του Παρισιού.


Δημιουργήθηκε από μια ιδέα που είχε ο πρόεδρος Georges Pompidou το 1969 για ένα πρωτότυπο μορφωτικό Κέντρο, στην καρδιά του Παρισιού, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην σύγχρονη και μοντέρνα δημιουργία, όπου θα συνυπήρχαν οι πλαστικές τέχνες, τα βιβλία, το ντιζάϊν, η μουσική και το σινεμά. Εγκαινιάστηκε το 1977. Αρχιτέκτονες, ο Renzo Piano,o Richard Rogers και ο Gianfranco Franchini. Φιλοξενεί μια από τις τρεις πιο σημαντικές συλλογές του κόσμου μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, μαζί με αυτή του Museum of modern art της Νέας Υόρκης και της Tate Modern του Λονδίνου, και την πρώτη της Ευρώπης με 100 313 έργα 6 396 καλλιτεχνών. Στεγάζει επίσης σημαντικές γκαλερί προσωρινών εκθέσεων, αίθουσες θεαμάτων και σινεμά, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών, πρώτη βιβλιοθήκη για να διαβάσει κανείς στην Ευρώπη. Από την μία και την άλλη μεριά της πλατείας, δυο κτίρια, το ένα, το Ινστιτούτο έρευνας και συντονισμού στην ακουστική / μουσική (IRCAM), και το άλλο, το ατελιέ Brancusi.  

  
Η αρχιτεκτονική του Κέντρου προκαλεί αντιδράσεις: αγωγοί, ηλεκτρικές σκάλες,μεταλλικές γέφυρες, ο,τι συνήθως κρύβεται, εδώ φαίνεται επιδεικτικά. Αλλά παρά την αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική του, το Κέντρο γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Ο Renzo Piano δήλωσε ότι "θέλησε να γκρεμίσει την εικόνα ενός κτιρίου σχετικό με την κουλτούρα που φοβίζει. Είναι το όνειρο μιας σχέσης εξαιρετικά ελεύθερης ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο όπου αναπνέει κανείς την πόλη συγχρόνως". Έχουν προβλεφθεί  πέντε χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, αλλά το Κέντρο θα δεχτεί  πέντε φορές περισσότερους.  Οι πιο πολλοί επισκέπτες έρχονται για να δουν τις μεγάλες εκθέσεις πάνω στην τέχνη αλλά και τη δημόσια βιβλιοθήκη καθώς και τον χώρο πολυμέσων. 


***
IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique)


Το πιο σημαντικό Ινστιτούτο στην Ευρώπη για τη μουσική και τον ήχο. 

***
La Fontaine Stravinsky :Θέα στο σιντριβάνι Stravinski από το Beaubourg 

Βρίσκεται στην πλατεία Igor Stravinsky, στο Κέντρο Beaubourg, και δημιουργήθηκε το 1983 από τους καλλιτέχνες και γλύπτες Jean Tinguly και  Niki de Saint Phalle. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου