Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Les symboles de la France - Τα σύμβολα της ΓαλλίαςLe drapeau tricolore
Η τρίχρωμη σημαία 


Εθνικό σύμβολο της Πέμπτης Δημοκρατίας, η τρίχρωμη σημαία γεννήθηκε από την ένωση,
κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, των χρωμάτων του βασιλιά (άσπρο) και της 
πόλης του Παρισιού (μπλε και κόκκινο). Σήμερα, η τρίχρωμη σημαία κυματίζει σε όλα τα 
δημόσια κτήρια ενώ έπαρση της σημαίας γίνεται στις περισσότερες επίσημες τελετές, 
πολιτικές ή στρατιωτικές.
La Marseillaise 
Η Μασσαλιώτιδα


Το 1792, μετά την κήρυξη πολέμου στην Αυστρία από τον Βασιλιά, ένας γάλλος αξιωματικός του γαλλικού στρατού στο Στρασβούργο, ο Rouget de Lisle, συνθέτει, τη νύχτα της 25ης προς την 26η Απριλίου, στο σπίτι του Dietrich, Δημάρχου της πόλης, το «Πολεμικό άσμα για τη στρατιά του Ρήνου».


Το εμβατήριο τραγουδήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα των Μασσαλιωτών που συμμετείχαν στην εξέγερση των Tuileries στις 10 Αυγούστου 1792 και που κατέληξε στην κατάργηση της μοναρχίας. Λόγω της μεγάλης του επιτυχίας ανακηρύσσεται εθνικός ύμνος στις 14 Ιουλίου 1795.
Το Σύνταγμα του 1946 και κατόπιν εκείνο του 1958 καθιέρωσαν τη Μασσαλιώτιδα ως εθνικό ύμνο   (άρθρο 2).Claude Joseph Rouget de Lisle chantant la marseillaise
Paul Adolphe Rajon (XIXème siècle)Marianne, symbole de la Republique Francaise
Η Μαριάννα ενσαρκώνει τη Γαλλική Δημοκρατία

Οι πρώτες αναπαραστάσεις μιας γυναίκας που φέρει φρυγικό σκούφο, αλληγορία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εμφανίζονται κατά τη Γαλλική επανάσταση.
Η προέλευση του παρωνυμίου « Μαριάννα » δεν γνωρίζεται με βεβαιότητα. Όνομα πολύ διαδιδομένο κατά τον 18ο αιώνα, η « Μαρία – Άννα », αντιπροσώπευε το λαό. Όμως και οι αντεπαναστάτες έδωσαν το ίδιο όνομα, ειρωνευτικά, στη Δημοκρατία.
Σύμβολο ελευθερίας, ο φρυγικός σκούφος φορέθηκε από τους απελευθερωμένους σκλάβους στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Ένα τέτοιου τύπου κάλυμμα του κεφαλιού φορούσαν επίσης οι ναύτες και οι καταδικασμένοι στις γαλέρες της Μεσογείου ενώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε και από τους επαναστάτες που ήρθαν από το Νότο.
Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, τα αγάλματα και κυρίως οι προτομές της Μαριάννας πολλαπλασιάζονται, ιδιαίτερα στα δημαρχεία. Αναπτύσσονται διάφοροι τύποι αναπαράστασης, τονίζοντας πότε τον επανασταστικό και πότε τον « σώφρων » χαρακτήρα της Μαριάννας : ο φρυγικός σκούφος κρίνεται μερικές φορές υπερβολικά επαναστατικός και αντικαθίσταται από ένα διάδημα ή ένα στέμμα.
Επί των ημερών μας, η Μαριάννα παίρνει τη μορφή διάσημων καλλιτέχνιδων. Εμφανίζεται επίσης σε αντικείμενα πολύ μεγάλης κυκλοφορίας όπως τα νομίσματα και τα γραμματόσημα.

Le coq gaulois
Ο Γαλατικός κόκορας

Η επιλογή του κόκορα σαν γαλλικό σύμβολο χρονολογείται από την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τη δημιουργία της Γαλλίας, la Gaule, και έχει την προέλευσή της στο λογοπαίγνιο gallus (coq) και Gaule (gaulois). Ο κόκορας φαίνεται στην κορυφή πολλών καμπαναριών και αντιπροσωπεύει τον κόκορα των Ευαγγελίων και όχι ένα εθνικό σύμβολο. Βρίσκεται επίσης στην κορυφή πολλών μνημείων πεσόντων που κατασκευάστηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κέρδισε δημοτικότητα κατά τη Γαλλική Επανάσταση όπου αντικαθιστά τον κρίνο, σύμβολο της βασιλείας. Συμβολίζει την υπερηφάνεια και το θάρρος. Παρόλο που χρησιμοποιείται σαν σύμβολο της Γαλλίας, ιδιαιτέρως από τις αθλητικές ομοσπονδίες, δεν επιλέχτηκε ποτέ σαν επίσημο σύμβολο.

Η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη το 1793 
La  Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen
Ο γαλλικός λαός, πεπεισμένος ότι η λήθη και η περιφρόνηση των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι οι μόνες αιτίες για τα δεινά του κόσμου, αποφάσισε να εκθέσει σε μια επίσημη διακήρυξη αυτά τα ιερά και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν αδιαλείπτως τις πράξεις της κυβέρνησης με τον αντικειμενικό σκοπό κάθε κοινωνικού θεσμού, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν ποτέ στον εαυτό τους να γίνει αντικείμενο καταπίεσης και εξευτελισμού από την τυραννία∙ έτσι, ο λαός θα έχει πάντα μπροστά στα μάτια του τις βάσεις της ελευθερίας και της ευτυχίας του, ο δικαστής τον κανόνα των υποχρεώσεών του και ο νομοθέτης το αντικείμενο της αποστολής του. Κατά συνέπεια, κοινοποιεί, παρουσία του υπέρτατου Όντος, την ακόλουθη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.L'hexagone
Το εξάγωνο

Η Γαλλία έχει το σχήμα ενός εξαγώνου, με τρεις πλευρές παράλιες και τρεις ηπειρωτικές. Απεικονίζεται στο γαλλικό νόμισμα των 2 €, πλαισιώνοντας ένα δέντρο που συμβολίζει τη ζωή, την ανάπτυξη την αιωνιότητα, τη διαχρονικότητα, το διηνεκές.  La Tour Eiffel
Ο Πύργος του Άιφελ 
Κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Gustave Eiffel, για την παγκόσμια έκθεση του 1889 στο Παρίσι, για την επέτειο των εκατό χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης, το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο. Ο πύργος έχει χρησιμοποιηθεί και για πολλές σκηνές ταινιών.


Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη· προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου