Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

La francophonie dans le monde - Η γαλλοφωνία
Η εξέλιξη της γαλλοφωνίας στον κόσμο


Ο όρος γαλλοφωνία έγινε γνωστός για πρώτη φορά το 1880, όταν ο Γάλλος γεωγράφος Onesime Reclus, τον χρησιμοποιεί για να υποδείξει το σύνολο των ατόμων και των χωρών που μιλούν γαλλικά. Μιλάμε για francophonie, με ένα f πεζό, για το σύνολο των ανθρώπων που μιλούν γαλλικά, και για Francophonie με ένα F κεφαλαίο, για τον θεσμικό μηχανισμό που οργανώνει τις σχέσεις μεταξύ των γαλλόφωνων χωρών.  


274 εκατομμύρια ομιλητές 


Η γαλλοφωνία είναι πρώτα απ' όλα τα άτομα που μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, τα γαλλικά. Η τελευταία αναφορά του Παρατηρητηρίου της γαλλικής γλώσσας δημοσιευμένη το 2014, εκτιμά τον αριθμό τους σε 274 εκατομμύρια ομιλητές στις πέντε ηπείρους.

Από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, οι γαλλόφωνοι, συνειδητοποιούν την ύπαρξη ενός κοινού γλωσσολογικού χώρου, που ευνοεί τις ανταλλαγές τους και τον αμοιβαίο εμπλουτισμό τους. Δημιούργησαν από τότε πολλές οργανώσεις και ομάδες με σκοπό να διατηρήσουν τη γαλλοφωνία σε καθημερινό επίπεδο. Μεταξύ αυτών των οργανώσεων συγκαταλέγονται επαγγελματικοί σύλλογοι, ομάδες συγγραφέων, δίκτυα βιβλιοπωλών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, δικηγόρων,  μη κυβερνητικών οργανώσεων, και βέβαια, καθηγητών γαλλικής γλώσσας. 
Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας

Organisation internationale de la FrancophonieO Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων  χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. Γενικός Γραμματέας είναι η Michaëlle Jean. 
 Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου  του 1970. Το σύνθημα του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη). Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει όπως είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνής πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης. Αποτελείται από διάφορους λαούς οι οποίοι πέρα από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία. H οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Γαλλοφωνίας έχει αντίστοιχη σημασία, με την πολιτική αλληλεγγύη. Mεταξύ των 40 φτωχότερων χωρών του κόσμου, οι μισές είναι γαλλόφωνες.
Πηγή:  Βικιπαίδεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου